Повільні подорожі – новий тренд і, взагалі, про що це?

Дата:

Поділитися:

Як подорожувати цікаво? Як отримувати задоволення від подорожей, і чи правда, що для цього не треба поспішати?

Давно вже чую про новий тренд у подорожах – slow travel або повільні  подорожі. Про це почали багато писати останнім часом, і кожен розуміє це по-своєму.

Але в цілому вже очевидно, що в нашому світі коли всі кудись біжать не так вже й важливо поспішати, якщо ти успішний. Як мінімум, під час подорожей. Поспішати – вже не в тренді. І, звісно, це не про відомий All Inclusive, де ти “не поспішаєш” лише від сніданку до обіду, від обіду до вечері  і так цілодобово.

Трохи про свій досвід. Все життя був голодним до вражень. Довго спати в подорожах – значить даремно витрачати час і гроші (чого уж там). Приїхав у нове місто – обвішався гаджетами і вперед, від світанку і до глибокої ночі. Поки не побачиш все – не заспокоїшся.

Після такого темпу на протязі навіть 10–20 днів хочеться відпочити. Але через кілька днів рука тягнеться до клавіатури, і ти знову купуєш кудись квиток, при цьому маючи в запасі ще парочку, як мінімум.

Bali
Bali

Приблизно такий темп подорожей у нас був з 2013 по 2019 рік, від 8 до 15 подорожей щороку. В наступні роки теж було достатньо сього, але вже тоді прийшло розуміння, що потрібен інший підхід.

Що таке повільні подорожі?

“Повільні подорожі” – це якість проти кількості, якщо коротко. Все ж таки подорож – це не спорт, не “закриття” країн і континентів, не змагання хто більше налітає чи  відвідає ресторанів або ще щось.

Гонка за пам’ятками та іншими красивими місцями набридла тоді коли кількість цих «красивих місць» перевищила кілька сотень, а може і тисяч – не рахував.

Що означають повільні подорожі або slow travel ? Вони повинні бути довгими? Або менш насиченими? Відмовитися від автомобіля і їздити автобусами? А може ходити пішки?

Ми провели тоді в 2020 році в Азії півтора місяці. Здається, довго, куди поспішати?! Але це все одно була гонка за враженнями. Безкінечний роуд-трип і десяток перельотів, кожні один-два чи три дні зміна локацій, фотографії розбираю ще досі. І все одно той рік був спокійним порівняно з попереднім 2019, наприклад.

Отже, повільні подорожі – це тривале перебування в одному місці? Типу встав, випив кави, потягнувся, ближче до 11 ранку надів щось на труси і вийшов у місцевий парк понюхати троянди? У когось це виглядає саме так. Троянди можна замінити SUP-бордом або пробіжкою вздовж океану. Головне – не стільки “не поспішати”, скільки нічого чітко не планувати.

“Чіткий план” і “повільні подорожі” не дружать між собою. План взагалі може бути відсутнім.

Slow travel і транспорт

Багато хто може подумати, що подорожувати повільно означає використовувати повільні види транспорту. Тобто замість автомобіля користуватися автобусом, а ще краще йти пішки.

Ні і ще раз ні. Як раз на автомобілі можна подорожувати досить повільно. Ти зупиняєшся на кожному повороті, заїжджаєш на віддалені видовищні майданчики або водоспади поза популярними маршрутами. Автобус – це завжди розклад, а літак – це загалом транспорт, який просто доставляє тебе до місця старту або додому.

В строгому розумінні, на будь-якому транспорті можна подорожувати повільно, якщо ти розумієш, про що я говорю.

петушині боі на Балі
петушині боі на Балі

Тут головне – пережити момент, почути звук, насолодитися картинкою, не думаючи про рейтинги, кількість країн і кількість відвіданих міст. І якщо вдалося це зробити, навіть  у відносно короткий проміжок часу – то це і є slow travel.

Витратити час на спілкування з місцевими мешканцями замість декількох екскурсій – це також slow travel. Добре пам’ятаю нашого гіда-водія на Балі. Віскі, так він звався, став нашим другом, з яким ми провели набагато більше часу, ніж цього вимагав наш план подорожі. Ми й дотепер спілкуємося через соціальні мережі.

Повільні подорожі – це ті, від яких ти нічого не очікуєш. Тому що не знаєш, що станеться завтра або через годину. Тому slow travel не обов’язково про довгі тижні або місяці в дорозі. “Повільно” можна поїхати навіть на пару днів у сусіднє місто, до якого може бути всього півтори-дві години польоту.

Переваги повільного подорожування

Це подорож без стресу, і це головна перевага slow travel. Тобі не потрібно турбуватися про те, що ти будеш робити завтра, і це надзвичайно класно.

У випадку slow travel ти бачиш не тільки те або зовсім не те, що рекомендує Trip Advisor. В тебе більше спілкування з місцевими жителями, більше різної їжі, більше барів, які часто крутіші в плані знань про нове місто ніж будь-який міський музей. Ти робиш більше різних приємних «дурниць», в кінці-кінців.

У випадку повільних подорожей залишається більше спогадів. Якщо не віриш, перевір обов’язково!

У такому форматі мандрів в тебе більше шансів вивчити мову. Саме живу, розмовну, а не ту, на якій пише Reuters чи CNN.

Slow travel дешевше, ніж традиційні подорожі. Це очевидно, оскільки тобі не потрібно робити якнайбільше і встигати все подивитись і всюди побувати. Ти менше переміщуєшся з однієї локації в іншу, у кожному місці проводиш більше часу і витрачаєш, відповідно, менше.

Чому це стало актуальним тільки зараз?

Усі тренди визначає час, в якому ми живемо. Коли більшість працювала в офісах з 9 до 6, а відпустка була всього два тижні на рік, ти стараєшся зробити більше за мінімально короткий час. Ми тоді використовували всі святкові і вихідні дні для подорожей і поспішали відвідати все і всюди.

Сьогодні багато людей, якщо не більшість, працює в довільному графіку або зовсім без графіка – фрілансери, IT-фахівці, підприємці і люди творчих професій. І саме ці люди вигадали slow travel саме в наш буремний час.

Бути повільним мандрівником – у тренді. Повільний означає успішний!

Замість комерційних курортів – вілла біля моря, замість екскурсій – сидіння з місцевими у пабі або бої півнів, наприклад, а щоденну гонку за кількістю побаченого замінить неспішна насолода моментом.

Потроху відступайте від протоптаних маршрутів. Але найголовніше – ніяких правил і докладних планів. Тільки напрямок, тільки задоволення від процесом.

Усім легкої дороги!

ЗАЛИШИТИ ВІДГУК

Будь ласка, введіть свій коментар!
Будь ласка, введіть своє ім'я

 

Популярне

Схожі статті

Як бронювати житло за кордоном і не накосячити

Коротко про те, як і де правильно шукати та бронювати готелі, апартаменти або будь-яке інше житло за кордоном...

Паспортний контроль в межах Шенгенської угоди в 2023 році

Деякі країни Шенгенської угоди почали встановлювати додатковий паспортний контроль на своїх кордонах, де раніше його не було. Це...

Як дістатися з Кракова до Варшави: всі варіанти

Як потрапити з Кракова в Варшаву та інші польські міста? Скільки це коштує? Який спосіб найдешевший, а який...

Топ-10 помилок при бронюванні готелів і як їх уникнути

Готель, хостел, апартаменти - ось де ви будете жити під час подорожі у більшості випадків, якщо ви не...