Вперше в Хорватії: топ-15 місць, які варто відвідати

Дата:

Поділитися:

Хорватія насичена пам’ятками світового рівня. Усі знають про Дубровник, Спліт або Плітвицькі озера. В яку б частину країни ви не приїхали, навколо буде не менше ніж двох десятків цікавих місць.

За багато років подорожей ми об’їздили Хорватію вздовж і впоперек, на автомобілі і на яхті. У цій країні є багато місць, навколо яких варто будувати свій маршрут та планувати відпустку, щоб побачити найкраще з найкращого. Про ці місця ми і поговоримо. Акцент зроблений на тих містах та місцях у Хорватії, які варто побачити, якщо ви тут вперше.

У переліку не буде столиці Хорватії — Загреба і деяких відомих але переоцінених місць на кшталт пляжу Златні Рат на острові Брач. Мені також не дуже сподобався Задар з його унікальним морським органом. Вважаю, що ці місця можна залишити на наступні візити в цю чудову країну.

Спліт

Аеропорт, головний порт і взагалі транспортний хаб Хорватії, з якого можна почати дослідження країни. У самому Спліті є чимало цікавого, включаючи палац Діоклетіана у старому місті, набережну та кілька першокласних пляжів. Спліт — історичний і культурний центр Хорватії, другий за величиною місто після Загреба.

Split Croatia
City of Split Riva aerial view, Dalmatia, Croatia

Найкращі варіанти готелів у Спліті:

  • Radisson Blu Resort & Spa — цей 5-зірковий курорт пропонує гостям розкішні спа-процедури, вид на острів, відкритий басейн та смачну їжу у власному ресторані.
  • Apartments & Room Kartolina – чудово розташовані в центрі міста апартаменти, чисті та комфортні, топ за співвідношенням ціна-якість серед усіх локацій Спліта в цьому районі.
  • Apartments Korta – трохи дорожчий варіант, але також чудово розташований у старому місті, є тераса, кухня, ігровий майданчик.
  • Hostel Dvor – хостел з найвищою оцінкою на Букингу, спільна кухня, розташування – поряд зі старим містом. Безкоштовний Wi-Fi на всій території готелю.
  • Hurricane Hostel – ідеальне співвідношення ціна-розташування-якість. Безкоштовний Wi-Fi на всій території готелю.

Дубровник

Не потребує особливої презентації, місто стало ще більш знаменитим завдяки серіалу «Гра престолів». Дубровник оточений масивною фортифікаційною стіною, по якій можна прогулятися. За стіною – кілька десятків пам’яток. Навколо Дубровника – десяток першокласних пляжів, а сам місто дало назву Рив’єрі Дубровника.

Дубровник — найдорожче місто та місце відпочинку в Хорватії. Але воно безперечно варте щоб побачити всю цю красу.

Dubrovnik, Croatia
Dubrovnik, Croatia

Де зупинитися в Дубровнику:

  • Apartment Perica — типові хорватські апартаменти з видом і балконом. У наявності — парковка та панорамний вид на місто. Ціна терпима з урахуванням того, що це Дубровник. Рекомендується завчасне бронювання.
  • Red Keep Apartment – чудові апартаменти для відпустки. Поряд з центром міста і пляжами.

Трогір

Справжнє середньовічне місто, розташоване на невеликому острові, який з’єднаний з материком мостом. Дуже вражає центр з його мощеними кам’яними вулицями та історичними будівлями. Про таке говорять, що час зупинився. Весь Трогір включений до списку світової спадщини ЮНЕСКО. Це не дивно, враховуючи, що історія міста починається в 3 столітті нашої ери. Ми побували у багатьох місцях, і аналогів Трогіру поки що не зустрічали. У Хорватії це абсолютно унікальна пам’ятка, яку обов’язково потрібно відвідати. Трогір знаходиться недалеко від Спліта, дуже зручно, щоб включити його до будь-якого маршруту по країні.

Croatia, Trogir
Croatia, Trogir

Де зупинитися в Трогірі:

  • That Place Studio Apartment – красиві апартаменти в центрі, доступна ціна, все для автономного відпочинку.
  • Guest House Tiramola – невеликий стильний гестхаус у центрі старого міста.
  • XII Century Heritage Hotel – історичний бутик-готель з чудовим видом на море, стильно і відносно дорого.

Плитвицькі озера

Плитвицькі озера розташовані в горах у центрі Хорватії, і це зовсім унікальне місце з безліччю озер і водоспадів різного рівня, які плавно перетікають одне в інше.

Це місце варто відвідати, спеціально поїхавши туди автомобілем зі Спліта чи будь-якого міста на узбережжі Далмації або навіть розпочати своє дослідження Хорватії з цього місця, якщо ви приїхали на своєму авто.

Croatia, Plitvice Lakes
Croatia, Plitvice Lakes

Тут можна зупинитися на ніч, оскільки є багато чого подивитися, і це не на одну годину. Плануйте відвідати парк мінімум на півдня.

Підібрати готелі або апартаменти на Плитвицьких озерах >>

Парк Крка

Цей парк розташований ближче до узбережжя, неподалік від Спліта, і чимось нагадує Плитвицькі озера. Різниця в тому, що в озерах і водоспадах парку Крка можна купатися, а на Плитвицьких озерах це заборонено. Якщо у вас обмежений час, можна вибрати відвідати лише одне з цих місць. Ночівля в парку Крка необов’язкова, оскільки поруч знаходяться Спліт або Трогір.

KRKA waterfalls Croatia
KRKA waterfalls Croatia

Стон і Малий Стон

Це не найочевидніше місце для першого відвідування, але я включив його до нашого списку. Стон і Малий Стон відомі двома речами. Перша — це найдовша фортифікаційна стіна, яка проходить по місцевих горах над містом. Однак тільки заради цієї пам’ятки не варто сюди їхати.

Друга річ, яка зробила це містечко знаменитим — устриці. У Малом Стоні вирощують місцевих устриць у природному середовищі. Тут їх можна спробувати — або на місці, де їх вирощують, або в численних тавернах і ресторанах. Малий Стон розташований на шляху до острова Корчула і до Дубровника, якщо їхати зі Спліта, тому логічно зробити тут зупинку хоча б на пару годин.

Croatia, Ston
Croatia, Ston

Хвар – старе місто

Місто Хвар є столицею однойменного і одного з найкрасивіших хорватських островів. Дістатися сюди можна на поромі, незалежно від того, чи подорожуєте ви на автомобілі або громадським транспортом. Процес поромної переправи добре налагоджений і не займе багато часу.

На старе місто Хвара краще дивитися з висоти, для цього варто піднятися до місцевої фортеці. Хвар дуже популярний серед туристів і поступається лише Дубровнику. Найкраще приїжджати сюди в низький сезон — у травні, червні або вересні, жовтні.

Croatia
Croatia

Рекомендації по житлу в місті Хвар:

  • Hotel Moeesy, Blue & Green Oasis 5* — безкомпромісний люксовий варіант проживання на острові Хвар. Все топ-рівня, включаючи басейн із видом, атмосфера приватності, і до старого міста всього 5 хвилин ходьби. Вид з номерів і загальний комфорт — ідеальні. Дорого! Підходить для медового місяця на острові Хвар.
  • Adriana Hvar Spa Hotel 4* — трохи дешевший варіант, але також розкішний.
  • White Rabbit Hostel — комфортний бюджетний хостел з високими оцінками від гостей, чудова локація, сучасна обстановка і дружня атмосфера. Ціна — від 25 євро за добу за місце в 6-місному номері.

Підібрати апартаменти на Букінгу в місті Хвар >>

Корчула – старе місто

Корчула — один із трьох хорватських островів, які вважаються найкрасивішими та найпопулярнішими (Хвар, Брач і Корчула). Столиця острова — місто Корчула, яке чимось нагадує Дубровник. Тут також є старі фортифікаційні стіни над морем, вузькі вулички і старі будівлі. Крім старого міста Корчула, острів славиться одними з найкращих пляжів у Хорватії та вином, яке виробляють у околицях селища Лумбарда. На мою скромну думку, Корчула — обов’язковий пункт програми відпочинку в Хорватії.

Croatia
Croatia

Де зупинитися:

  • Aminess Korcula Heritage Hotel — ідеальне розташування, чудовий сніданок, високий рівень сервісу.
  • Hotel Korsal — прекрасний готель біля моря в кроковій доступності від старого міста, поруч із пляжем.
  • Marina Apartments — комфортні апарти прямо біля води, ціна та розташування топ в своєму класі, для подорожей з розумним бюджетом, до центра міста 15 хвилин пішки по приємній тропі.

Ровінь

Ровінь — найкрасивіше та найромантичніше місто на півночі Хорватії, розташоване на півострові Істрія. Це місто більше нагадує Італію, ніж Хорватію, з чудовою прибережною частиною. Місто оточене морем з трьох боків. Навколо Ровіня безліч визначних пам’яток, чудових пляжів та історичних місць. Восени тут сезон трюфелів, які збирають у місцевих околицях.

Rovinj, Croatia
Rovinj, Croatia

Апартаменти, які можу рекомендувати:

  • Guest House Pina — комфортні номери неподалік від старого порту, чудова ціна для розташування в центрі.
  • Center of Rovinj, sea view apartment — апартаменти з видом на море, розташовані в самому центрі міста.
  • Apartment Adriatico Eterno 1 — сучасні апартаменти з усіма зручностями, прекрасне розташування.
  • Apartment Frida — стильні та затишні апартаменти у старому місті, добре обладнані для тривалого перебування.

Пула

Пула — ще одне чудове місто на півострові Істрія, яке займає його південну частину. Центральною визначною пам’яткою є стародавній амфітеатр, який не поступається розмірами та красою римському Колізею. Навколо Пули багато красивих пляжів, природних та історичних місць, тому можна сміливо планувати кілька днів для відвідування цього регіону.

Pula, Croatia
Pula, Croatia

Макарська Рив’єра

Ми розпочали своє дослідження Хорватії з Макарської Рив’єри і досі повертаємося сюди для відпочинку. Макарська Рив’єра — це найкраще місце для пляжного відпочинку на материковій частині Хорватії. Найкращі курорти Макарської Рив’єри: Башка Вода, Брела, Підгора, Тучепі та центральне містечко Макарська.

Croatia, Makarska Riviera
Brela, Makarska, Dalmatia, Croatia

Варіанти житла для відпочинку на Макарській Рив’єрі:

  • Villa Saric K&M в Башка Вода — апартаменти з балконом та чудовим видом, недорого.
  • Villa Gradina — відмінні апартаменти біля пляжу Подлука в Башка Вода.
  • Apartmans Lale — просторі апартаменти на 2-3 особи з балконом і видом на море в Брелі. Пляж та берегова лінія з пішохідною зоною в хвилинній доступності. Відмінне співвідношення ціни та якості, є паркінг.
  • Villa King Apartments — бюджетні апартаменти в Брелі, добре обладнані, є все необхідне для відпочинку на 5-10 днів. Пляж та прогулянкова зона поруч, є паркінг.
  • Vila Marina Sea&City View в Макарській — апартаменти з видом на море або гори з балкона, до пляжу 10-15 хвилин. Ціна для такого розташування більш ніж лояльна, висока оцінка за якість.
  • Apartments Fanito — чисті, зручні апартаменти в Макарській, гостинний та привітний господар, просторі, є все необхідне, є паркінг.
  • Apartmani Kala — затишні апартаменти з балконом та кухнею, розташовані біля марини в містечкі Подгора. Рядом кілька пляжів, включаючи ті, що в тіні від середземноморських сосен. До найближчого пляжу — 3 хвилини пішки. Є паркінг та інтернет.
  • Apartments Lara — тихий і затишний район в Подгорі, біля другої марини, яка розташована подалі від центру. Дуже красиве місце з малолюдним пляжем. До центру Подгори — 20 хвилин пішки вздовж моря. Пляж з дрібною галькою, є сосни та тінь.

Національний парк Біоково

Парк Біоково — це гори, які практично спускаються до узбережжя Макарської Рив’єри. Тут є кілька красивих оглядових майданчиків і пішохідних стежок. Рекомендую насолодитися заходом сонця з однієї з місцевих оглядових точок. Парк Біоково входить до топ-списку визначних пам’яток Хорватії поряд з Плитвицькими озерами та парком Крка. Біоково чудово підходить для одноденної поїздки або на півдня, якщо відпочиваєте на Макарській Рив’єрі.

Biokovo, Croatia
Biokovo, Croatia

Оміш

Оміш — портове місто, відоме своєю піратською історією. Розташоване недалеко від Спліта, Оміш відомий своїм старим містом та чудовими піщаними та гальковими пляжами. Але в цей список я включив Оміш не за пляжі. Тут річка Цетина прорізала в горах вражаюче ущелля. Якщо вас цікавлять такі активності, як скелелазіння, піші прогулянки чи рафтинг, Оміш — ідеальне місце для зупинки.

Популярні місця включають фортецю Мірабелла та околиці, де можна піднятися до фортеці Стариград.

Croatia, Omis
Croatia, Omis

Готелі та апартаменти в Оміші, які рекомендую:

  • Apartment Aldo — апартаменти в центрі міста. Рядом усі локації, порт недалеко, пляж поруч, вид на море, високі оцінки. Ідеальне місце для відпочинку та подорожей по околицях.
  • Beachfront Apartments Lara — якщо потрібен відпочинок біля моря, то це ваш варіант. Відмінні апартаменти з гарним видом на море, балконом, гостинним господарем і доброю ціною. Розташовані за кілька кілометрів від центру Оміша на Омішській Рив’єрі.

Шибеник

Живописне старе місто Шибеник слугувало декораціями для серіалу “Гра Престолів”. Основною визначною пам’яткою є собор святого Якова, включений до списку об’єктів світової спадщини ЮНЕСКО. Над містом височать кілька фортифікаційних башт, з яких відкривається захоплюючий вид на узбережжя.

Варто заїхати до Шибеника хоча б на кілька годин і включити це місто до маршруту подорожі Хорватією.

Sibenik, Croatia
Sibenik, Croatia

Рекомендовані готелі та апартаменти у Шибенику:

  • InFresh holiday house — розкішне, просторе і затишне місце для відпочинку в місті Шибеник, неподалік центру і всіх цікавих місць. Є паркінг.
  • Little Oasis — схоже на попередній варіант і знаходиться поруч, трохи дорожче.

Примоштен

Це містечко ми відкрили завдяки місцевим жителям. Воно чимось нагадує Ровінь в мініатюрі. Незважаючи на скромні розміри, тут дуже привабливе старе місто на півострові і затишні пляжі справа від центру міста.

Примоштен можна розглядати як самостійний курорт для відпочинку або як місце для короткої зупинки під час подорожі. Я рекомендую зупинитися тут мінімум на одну ніч.

Primosten, Croatia
Primosten, Croatia

Рекомендовані готелі та апартаменти у Примоштені:

  • Апартаменти Jerko — дуже зручні, якщо хочете жити прямо на набережній за хвилину ходьби від головного пляжу Примоштена.
  • Apartment Maxim — поруч зі старим містом і прекрасним видом з балкона на море.
  • Apartments Dijo — апартаменти з сучасними меблями і сонячною терасою з видом на море, біля пляжу Дагна Біч.

Корисні ресурси по Хорватії:

ЗАЛИШИТИ ВІДГУК

Будь ласка, введіть свій коментар!
Будь ласка, введіть своє ім'я

 

Популярне

Схожі статті

Де краще відпочивати: Тенеріфе або Гран-Канарія?

Порівнюємо два найвідоміші Канарські острови – Тенеріфе та Гран-Канарію. Ми провели там близько місяця, тож є чим поділитись. Який...

Як поїхати на Мальту самостійно

Про те як самостійно організувати собі відпочинок на Мальті, про погоду, які міста та локації варто відвідати. Бюджет...

Башка Вода, Хорватія – пляжі, що подивитися і де жити, відгук

Башка Вода – одне з наших улюблених місць на Макарській Рив'єрі в Хорватії і одне з найкращих місць...

Ситонія, Халкідіки – найкращі пляжі та бухти, маршрут

Найкрасивіші бухти та пляжі Ситонії (Халкідікі, Греція), автомобільний маршрут для самостійної подорожі з нашого особистого досвіду. Найкращі визначні місця...