Топ-20 місць у Будапешті за 3 дні

Дата:

Поділитися:

Що варто подивитись в Будапешті за 1, 2 або 3 дні? Найкращі міські визначні місця та пам’ятки. Як не витрачати час даремно, якщо приїхав до Будапешту на короткий термін. Про те, де зупинитися мандрівникам та туристам, також дам корисну інформацію.

Окрім Парламенту, Будайського замку і купалень у Будапешті, є ще принаймні два десятки класних місць. У таких містах, як Будапешт, де все досить розкидано по площі, краще їхати, маючи мінімальне уявлення про те, що вас чекає і що потрібно побачити.

Зібрав все найкрасивіше і обов’язкове до відвідування у Будапешті із свого досвіду. Був в Будапешті як мандрівник більш як 15 разів від 2 до 10 днів кожного разу.

Все дуже коротко і інформативно. Всі місця можна об’єднати в один маршрут по Будапешту, я скомпонував їх за локаціями. Нудьгувати часу не буде!

Якщо хочеш полегшити собі планування дозвілля у Будапешті, просто забронюй те, що тобі цікаво на GetYourGuide. Там і вечерю при свічах, і прогулянку на човні по Дунаю, і тераси на дахах та багато іншого.

Hungary, Budapest
Hungary, Budapest

Коли і на скільки їхати до Будапешту?

Будапешт – це місто, куди можна їхати у будь-який час року. Взимку доступна лише невелика частина активностей, пов’язаних із річковими прогулянками по Дунаю. Все інше відкрите і доступне. Зими тут м’які, працюють навіть багато вуличних майданчиків ресторанів і кафе. Я був тут у січні на Новий Рік, рекомендую. Люблю приїжджати у лютому до купалень, а також гуляти по місту зимою комфортно.

Навесні і на початку літа дні стають довшими, і можна гуляти по місту до півночі, чергуючи класичні визначні місця з барами і ресторанами. В кінці літа відбуваються фестивалі і національне свято – День святого Іштвана.

Отже, на питання, коли їхати, відповідаю – в будь яку пору року коли є натхнення та час.

На скільки днів? Тут також все просто – все можна побачити за повних три дні. Найкрутіше в місті обійдеш за один повний день. Не буде нудно і якщо приїдешь на тиждень – перевірено. За цей час можна побачити нетуристичний Будапешт і відчути місто. У моєму особистому рейтингу Будапешт стоїть вище Відня, Берліна та Амстердаму, близько до Праги чи Барселони за моїм власним рейтингом.

Hungary, Budapest
Hungary, Budapest

Де зупинитися в Будапешті?

Можу порекомендувати чудові апартаменти з терасою на даху – Apartment Bp Central Home. Наші друзі з Німеччини рекомендували це місце, їм також як і нам подобаються комфортні, оптимальні за ціною, але не розкішні та дорогі місця.

Cortile Hotel – готель з басейном і смачним сніданком.

Zen Hostel by Central Market – чудовий хостел у центральній частині міста, є номери для сімейного відпочинку.

Corinthia Budapest – готель зі спа-центром, високим комфортом та класним сніданком. Рекомендую, якщо хочеш провести особливі вихідні в Будапешті з подругою або другом.

Hungary, Budapest
Hungary, Budapest

Топ-20 місць, які варто побачити в Будапешті:

Рибальський бастіон

Рибальський бастіон – гарний оглядовий майданчик з видом на Парламент і центр міста. Побудований приблизно між 1899 і 1905 роками.

Включений до списку світової спадщини ЮНЕСКО у 1987 році. Вхід безкоштовний.

В одній з веж є кафе з краєвидом на Дунай та Парламент. За каву, звичайно, доведеться заплатити. Поруч з Рибальським бастіоном знаходиться церква святого Маттяша – один з найкрасивіших соборів Будапешта.

Hungary, Budapest, Fisherman Bastion
Budapest – Fisherman bastion at sunrise

Угорський Парламент

Угорський Парламент – грандіозна споруда, яка зачарує навіть тих, хто бачив все, що можна уявити. Довжина будівлі – 280 метрів, і через свої величезні розміри його можна побачити з високого берега Буди. Рибацький бастион – одне з місць, з якого Парламент видно як на долоні. Рекомендую прийти сюди в вечірній час ще раз. Можна потрапити в Парламент, для цього потрібно купити екскурсію, яка триває 45 хвилин.

Hungary, Budapest
Hungary, Budapest

“Туфлі на березі”

“Туфлі на березі” – це найбільш трагічний пам’ятник в Будапешті, розташований приблизно в 300 метрах від Угорського Парламенту на березі річки Дунай.

У 1944 році на березі Дуная тут були розстріляні угорськими фашистами 60 угорських євреїв, а їхні тіла були вкинуті в Дунай.

Як нагадування про виконання смертної кари і ті страшні події, у 2005 році художники Паузер і Тогай створили металеве взуття, яке встановлене безпосередньо на бетонному набережному Дуная.

Hungary, Budapest
Hungary, Budapest

Міст Сечені

Міст Сечені, він же Ланцюговий міст – визначна пам’ятка світового рівня. З обох боків мосту стоять кам’яні леви.

Будапешт відомий своїми мостами, всього їх в місті дев’ять і Ланцюговий міст – найкрасивіший з них. Міст Сечені розділяє Буду і Пешт, між якими тече ріка Дунай.

Побудований між 1839 і 1849 роками. Міст Сечени також добре видно з Рибацького бастиону і з оглядової площадки верхньої станції фунікулера, про який нижче напишу.

Hungary, Budapest
Hungary, Budapest

Фунікулер

Фунікулер – транспортний засіб і визначна історична пам’ятка. Фунікулер Будапешта був побудований в 1870 році, а після Другої світової війни був відновлений і знову відкритий через 40 років – у 1986 році.

Йому більше 150 років і спочатку фунікулер працював на паровому двигуні. Фунікулер за 2 хвилини і 800 форинтів (2 євро) доставить вас від набережної Дунаю на Замкову гору. Щойно вийдете, ліворуч буде Будайський замок (Королівський палац), праворуч, якщо трохи пройти пішки – церква святого Маттяша і Рибальський бастион.

Hungary, Budapest, Funikuler
Hungary, Budapest, Funikuler

Будайський замок

Будайський замок – головна визначна пам’ятка того району Будапешта, який називається Буда. Будайський замок знаходиться на Будайському пагорбі (Замковій горі), і крім самого замку, який неймовірно красивий, уваги заслуговує вид на місто.

Раніше замок був резиденцією угорських королів. Зараз тут такі музеї, як Національна галерея, Історичний музей та Національна бібліотека. Обов’язково виділіть пару годин на прогулянку по території палацу. Краще планувати вечірню прогулянку перед самим заходом сонця. З оглядових площ Будайського замку найкращі види на нічний Будапешт.

Hungary, Budapest
Hungary, Budapest

Гора Геллерта

Гора Геллерта – у Буді є ще одне місцечко топ-рівня – гора Гелерта. Це пагорб висотою 235 метрів – ще одна відмінна видова площадка. З неї відкривається вид на місто, річку Дунай і на зелений міст Свободи, який я вважаю другим за красою після Ланцюгового мосту.

З гори Гелерта можна побачити Замкову гору і, якщо трохи поплутати секретними стежками, то потрапите в Філософський сад (карти Google в допомогу). До Філософського саду йти приблизно 1 км, все час тримай в полі зору Будайський палац і не помиліться, контролюй себе за Google картами. Місце атмосферне і не дуже туристичне – рекомендую.

На гору Геллерта можна дістатися пішки – рекомендую, або автобусом №27.

Hungary, Budapest
Hungary, Budapest

Купальні Гелерта

Купальні Гелерта вважаються одними з найкрасивіших у Будапешті. Це не диво, бо кількість прикрас і золота може осліпити незвичним блиском. Розкішно, багато, збудовані зі смаком, хоча спочатку від такої краси навіть страшно.

Знаходяться купальні Гелерта під горою Гелерта, у готелі з такою ж назвою. Для гостей готелю діють знижки, тож якщо ви любите спа-процедури у гарному місці, то варто бронювати відпочинок саме тут. Він зручно розташований, поруч буквально всі головні визначні місця Будапешта.

Hungary, Budapest
Hungary, Budapest

Купальні Рудаш

Недалеко від купалень Гелерта знаходяться дуже популярні купальні серед місцевих мешканців – турецькі купальні Рудаш. У купальнях Рудаш є окремі дні для чоловіків і жінок, а також загальні дні, коли чоловіки та жінки можуть там перебувати разом.

На даху купалень Рудаш є відкритий басейн з термальною водою і видом на Дунай. Особливість купалень Рудаш – нічні купання з п’ятниці на суботу. Дуже рекомендую!

Фото немає, тому що були вночі та залишали камеру та телефон в індивідуальному сейфі.

Центральний Ринок

Цьому ринку вже 120 років, і він все ще працює, що робить його найпопулярнішим ринком у Будапешті. Є ще один ринок у Буді, але він знаходиться далеко, якщо у вас лише кілька днів. Центральний ринок – це той, залишається лише пройти пішки через Зелений міст Свободи від гори Гелерта, і ви в Пешті, зправа буде вражаюча будівля ринку.

Ринок славиться не тільки своєю старовинністю, але і величезним їдальним залом на другому поверсі, де подаються відмінні традиційні угорські страви і напої. Тут також можна знайти багато сувенірів різного роду.

Hungary, Budapest, central market
Hungary, Budapest, central market

Міст Свободи

Один з 9 мостів через Дунай у Будапешті і другий у моєму рейтингу. Міст Свободи з’єднує площу Гелерта біля гори Гелерта і митну площу поруч з центральним ринком Буди.

Довжина мосту – 333 метри, і він традиційно красиво підсвічується ввечері і вночі. По мосту можна пройти пішки.

Hungary, Budapest
Hungary, Budapest

Базиліка святого Іштвана

Католицький собор святого Іштвана – найвища будівля у Будапешті. Законами заборонено будувати будинки вище, ніж вершина базиліки, щоб не порушувати зовнішній вигляд міста. Собор вражає, обов’язково огляньте його з усіх сторін. Після цього зайдіть всередину, крім традиційної внутрішньої краси, купуйте квиток на відвідування до центрального купола собору.

Базиліка святого Іштвана – одна з найкращих видових площадок у місті, яку варто відвідати. Квиток коштує біля 5 Євро. Немає необхідності у пішому підйомі – наверх підніме швидкий ліфт. Квиток на базіліку також краще купити онлайн.

Hungary, Budapest
Hungary, Budapest

Оперний театр

Знаходиться недалеко від базиліки святого Іштвана, його недавно відремонтували у 2021 році, і зараз це красива будівля в стилі неоренесансу. В оперу можна потрапити або на виставу, або з екскурсією.

Hungary, Budapest, Opera house
Hungary, Budapest, Opera house

Оглядове колесо – Budapest Eye

У центрі Будапешта, на площі Ержбет, знаходиться найбільше оглядове колесо Угорщини, з висоти якого відкривається вид на весь місто. Заввишки колесо – 65 метрів, вид на місто вражає, особливо ввечері. Колесо працює цілий рік, як і багато інших атракцій Будапешта. Ввечері колесо фантастично підсвічується.

Hungary, Budapest Eye
Hungary, Budapest Eye

Руїн-паби Будапешта

Від прекрасного і високого переходимо до традиційних, але не менш атмосферних розваг. На цей час ви вже трохи погуляли по Будапешту і могли помітити, що в місті досить багато занедбаних або вже напівзруйнованих будівель.

Колись у другій половині 20-го століття студенти-ентузіасти перетворили одну з таких будівель на паб, який потім став культовим руїнним пабом “Симпла Керт” (Szimpla Kert). Щоб побачити його дизайн і насолодитися атмосферою, люди летять з усієї планети, і в пікові вечірні години кількість туристів заважає.

Британська або бельгійська молодь навмисно прилітає сюди на вихідні в Будапешт. У Європі подібних місць багато, але руїн-паби – це фішка саме Будапешту, до того ж там недорого.

“Szimpla Kert” був першою ластівкою, а тепер у Будапешті принаймні два десятки пабів у старих напівзруйнованих будівлях. Загальна назва – “руїн-паби”.

Hungary, Budapest
Hungary, Budapest

Найвідоміші руїн-паби Будапешту: Szimpla Kert, Mazel Tov, Csendes Letterem або бар Instant & Fogas Ház.

Більшість руїн-пабів знаходяться в Єврейському кварталі, недалеко від Великої синагоги.

Популярний готель в еврейському кварталі – Barceló Budapest який я можу рекомендувати.

Велика синагога

Синагога – ще одна видатна пам’ятка в Будапешті. Розташована у Єврейському кварталі, у Пешті. Дістатися туди можна пішки з центру міста або на метро.

Це друга за розмірами синагога у світі, після Нью-Йоркської. Відкрита в 1895 році. Побудована у так званому мавританському стилі з багатьма східними деталями. Потрапити всередину можна з екскурсією, рекомендую. Екскурсію можна придбати онлайн – заощадите час і гроші.

Hungary, Budapest, Sinagoga
Hungary, Budapest, Sinagoga

Купальні Сечені

Найвідоміші і найпопулярніші купальні у Будапешті. Їх полюбляють як місцеві жителі, так і туристи. Особливо ефектні тут зимові купання у відкритих басейнах на фоні красивої архітектури купальень у жовто-синьому кольорі і піднімаючогося пару з води. Біля басейнів працює бар. Усередині є багато закритих купалень з різною водою і температурою.

Купальні дуже популярні, тому готуйтесь до черг за квитками. Тому краще все купити онлайн. Найкращий час для купалень – ранок або вечір.

Hungary, Budapest
Hungary, Budapest

Угорський національний музей

У Будапешті неймовірна кількість музеїв, ми були в кількох, але рекомендувати можу один – Угорський національний музей. Тут понад 1 мільйон предметів угорської історії і велетенська архітектура і внутрішнє оздоблення.

Музей знаходиться недалеко від купалень Сечені, міського парку і площі Героїв.

Hungary, Budapest, museum
Hungary, Budapest, museum

Міський парк

Міський парк – острівок спокою, затишку і природної краси. Парк знаходиться одразу за площею Героїв, і в цьому ж парку знаходяться купальні Сечені. Діститись можна на метро.

Архітектурний магніт парку – замок Вайдахуньяд. Замок побудований з червоної цегли, хоча спочатку він був зроблений з картону і дерева.

Попереду замку можна знайти невеликий ставок, влітку тут живуть лебеді і можна покататися на човні, взимку можна кататися на ковзанах.

Hungary, Budapest
Hungary, Budapest

Зоопарк Будапешта

Зоопарк Будапешта побудований у форматі зоологічного саду в далекому 1866 році. Зоопарк знаходиться фактично на території міського парку, поруч з купальнями Сечені. У зоопарку понад 1000 видів тварин, які живуть у мега комфортних умовах.

Видно, що тварин тут люблять, тому рекомендую його як для дорослих, так і для дітей.

Hungary, Budapest
Hungary, Budapest

Корисні посилання:

Більше про самостійні подорожі:

ЗАЛИШИТИ ВІДГУК

Будь ласка, введіть свій коментар!
Будь ласка, введіть своє ім'я

 

Популярне

Схожі статті

Де краще відпочивати: Тенеріфе або Гран-Канарія?

Порівнюємо два найвідоміші Канарські острови – Тенеріфе та Гран-Канарію. Ми провели там близько місяця, тож є чим поділитись. Який...

Як поїхати на Мальту самостійно

Про те як самостійно організувати собі відпочинок на Мальті, про погоду, які міста та локації варто відвідати. Бюджет...

Башка Вода, Хорватія – пляжі, що подивитися і де жити, відгук

Башка Вода – одне з наших улюблених місць на Макарській Рив'єрі в Хорватії і одне з найкращих місць...

Ситонія, Халкідіки – найкращі пляжі та бухти, маршрут

Найкрасивіші бухти та пляжі Ситонії (Халкідікі, Греція), автомобільний маршрут для самостійної подорожі з нашого особистого досвіду. Найкращі визначні місця...